dissabte, 31 de desembre del 2016

NGC 7027

NGC 7027 és una jove nebulosa planetària de la constel·lació del Cigne, a uns 3000 anys llum de distància de la Terra. Va ser descoberta l'any 1878 per Edouard Jean-Marie Stephan.
Tot i ser una de les nebuloses planetàries més petites (mesura només 0.2 x 0.1 anys llum, mentre que la mida típica d'una nebulosa planetària és d'1 any llum), la seva proximitat la fa molt brillant i per això ha estat estudiada de manera exhaustiva
Com hem vist en altres nebuloses planetàries, estem davant l'explosió d'una estrella que va esclatar fa uns 600 anys, una estrella de la mida del nostre Sol. La imatge sembla congelada, però l'expansió de l'explosió continua. El que passa és que en ser tan gran, la seva expansió només s'observa amb el pas dels anys. Inicialment, l'expulsió de les capes exteriors de l'estrella, quan aquesta era una gegant vermella, es va dur a terme a un ritme pausat, donant lloc a uns núvols concèntrics de forma esfèrica. Això va culminar amb l'expulsió final de totes les capes romanents, donant lloc a les regions interiors més brillants de la imatge, en un episodi que va produir núvols de pols amb forma no-esfèrica. El que queda de l'estrella és una nana blanca que apareix com un puntet blanc al centre de la nebulosa.

Molt probablement el Sol patirà aquest mateix final d'aquí 5000 milions d'anys.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada