dissabte, 6 de desembre del 2014

QUÈ LI HA PASSAT AL PHILAE?

La ESA ja té la seqüència completa del l'accidentat aterratge del Philae, el mòdul que es va desprendre de la sonda Rosetta per aterrar al cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko el passat 12 de novembre. La pel·lícula, resumida, és la següent:
Philae havia d'aterrar en un cometa amb una gravetat molt tènue, per això disposava d'un sistema d'anclatge per a quedar ben subjecte a la superfície. Desgraciadament, els arpons no es van poder aferrar i la sonda va sortir rebotada de nou cap a l'espai. Seguidament tornà a baixar i tornà a rebotar una segona vegada, però ara amb menys força. Va tornar a caure i, ara sí, va quedar semianclada a uns centenars de metres de l'indret previst inicialment.
La sonda va quedar mal col·locada, amb una de les 3 potes enlaire. Després de molts esforços, es va aconseguir millorar una mica la posició de l'aparell, però en cap cas es va aconseguir situar-lo en una posició òptima. Tot i així, la Philae va poder enviar moltes dades i fins i tot perforar lleugerament la superfície del cometa amb el seu instrument de trepanació. Tot això es va poder fer gràcies a l'energia de la bateria principal, que venia carregada des de la Terra. Quan aquesta s'esgotés, havia de ser reemplaçada per les bateries recarregables a base d'energia solar.
El problema és que a la zona on ha quedat situat l'enginy no hi toca gaire el sol, amb la qual cosa els panells solars no funcionen i la sonda no té energia. Quan es va esgotar la bateria principal la sonda va entrar en mode d'hivernació, en el qual s'hi estarà fins que pugui obtenir energia solar. Està doncs tot perdut?
No, per que el cometa continua la seva òrbita i aviat passarà vora el Sol. Els científics esperen que, en pocs mesos, canvii l'orientació del cometa i l'indret ombrívol on es troba la Philae rebi molta més llum solar. Si els panells no han quedat avariats o coberts de pols, no hi ha d'haver cap impediment per a que Philae desperti, recarregui les bateries i torni a funcionar. El gran perill és que, en passar vora el Sol, la superfície congelada del cometa entri en fusió i la sonda es desprengui i acabi sent expulsada a l'espai. Esperem que no sigui així...  El que sembla no tenir remei és la mala posició en què ha quedat col·locat l'aparell, però tot i així es podrà fer molta feina si la sonda disposa d'energia. De moment, deixem-la dormir i conformem-nos amb la feina feta, que ha estat molta i molt bona. La Rosetta, per cert, segueix treballant, orbitant el cometa i enviant valuosa informació sobre aquests misteriosos cossos errants.



 + info a: http://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraftDisplay.do?id=2004-006C


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada