dijous, 10 de juliol del 2014

OBJECTES INVISIBLES DES DE LA NOSTRA LATITUD

Alguns dels objectes més famosos del cel no són visibles des de casa nostra per que estan situats molt cap al Sud. Aquí us en presentem alguns que no us heu de molestar en buscar al nostre cel... però que no us podeu perdre si un dia viatgeu a algun país de l'Hemisferi Sud:

La Creu del Sud 
És la constel·lació que s'utilitza per a trobar el Pol Sud Celest i la més petita de totes. Evidentment, no es veu des de la nostra latitud de l'Hemisferi Nord.

El Centaure
La constel·lació del Centaure conté el sistema estel·lar més proper a nosaltres i el segon estel més brillant del cel, després de Sirius: Alpha Centauri. No és visible més amunt de Florida o Les Canàries, així que des d'Europa res de res.




Canopus
El tercer estel més brillant del cel no es veu per sobre dels 37º N, és a dir, l'altura d'Almería. Per molt poc no el veiem des d'aquí! I és llàstima, per que està molt a prop de Sírius, l'estel més brillant del cel, amb el qual forma una gran parella lluminosa. Per als amants de la ciència ficció, Canopus és l'estrella al voltant de la qual orbita Arrakis, el planeta d'on s'extreu l'espècia a les noveles de l'univers Dune, de Frank Herbert.




Els Núvols de Magallanes 
Situats molt a prop del Pol Sud Celeste, es tracta de dues petites galàxies satèl·lits de la Via Làctia que des de la Terra es veuen com dues taquetes blanquinoses. Són dos dels objectes més llunyans visibles a simple vista i, en ser circumpolars, sempre són visibles des de l'Hemisferi Sud (com al nostre hemisferi ho són les dues Òsses) però mai des del Nord.




Ja veieu que l'astronomia fins i tot ens brinda excel·lents excuses per a viatjar ben lluny!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada