dilluns, 3 de març del 2014

ROTACIÓ GALÀCTICA

La nostra galàxia, com totes, gira en torn al seu centre, en el qual sabem que hi ha un forat negre supermassiu anomenat Sagitari A* (es llegeix "Sagitari A estrella"). Actualment està força inactiu, tot i que en el passat sembla haver devorat una gran quantitat de matèria. El centre galàctic està en direcció a la constel·lació de Sagitari, però queda tapat per densos núvols de pols i gas. La galàxia fa uns 100.000 anys llum de diàmetre i el nostre Sistema Solar es troba a 3/4 parts de camí des del centre cap al límit exterior, en concret a uns 30.000 anys llum del centre i 20.000 del límit. El Sol ens arrossega en el seu camí al voltant del centre galàctic, al qual completa una òrbita cada 220 milions d'anys. El Sol es mou a uns 217'22 km/s en direcció a l'àpex solar, un punt situat a la constel·lació d'Hèrcules que marca el camí del nostre Sistema Solar al voltant del centre galàctic. Al costat contrari trobem l'antàpex, situat a la constel·lació de Canis Majoris. Vista des de dalt, la Via Làctia rota en el sentit de les agulles del rellotge.
En els darrers temps, han sorgit greus incongruències en la dinàmica gravitatòria de les galàxies, començant per la nostra: No sembla possible que aquestes es puguin mantenir unides o expandir-se per l'Univers tal com ho fan tenint en compte només la força gravitatòria de la matèria que podem detectar. Per això els astrònoms pressuposen l'existència d'una misteriosa "matèria fosca", indetectable fins al moment. Segons aquesta hipòtesi, en realitat la matèria fosca seria molt més quantiosa que la matèria ordinària. Per acabar-ho de complicar, a ambdues s'hi sumaria també una hipotètica i (fins avui) indetectable "energia fosca". D'aquí que els esforços principals dels cosmòlegs els darrers anys van encaminats a detectar la matèria i l'energia fosques com sigui. Per altra banda, estem descobrint que a gairebé totes les galàxies espirals hi ha un gran forat negre central, així que fins i tot podria resultar que sense forats negres no hi hagués galàxies... 
Tot plegat, un bon i meravellós embolic que ens manté ocupats i ansiosos de seguir aprenent com funciona aquest inabastable Univers en què vivim.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada